De laatste loodjes: een bericht uit onderwijsland

De laatste weken in onderwijsland

Eerlijk is eerlijk, het heeft weer even geduurd. Alleen door persoonlijke omstandigheden en daardoor drukte, kon ik niet meer alle ballen hoog houden. Posts schrijven over beauty producten is dan het makkelijkst. Al lieten die zich ook een tijdje op zich wachten. In deze periode heb ik eindelijk weer de geestesrust gevonden om over meer dan producten te schrijven. Wel raar, want dit is serieus één van de drukste tijden in een schooljaar. Toch probeer ik met de vakantie voor de deur deze leuke bezigheid weer op te pakken.

Rapporten

Deze is jullie vast bekend. Bij ons krijgen de kinderen twee keer per jaar een rapport mee naar huis. Halverwege het schooljaar en op het einde. Dit betekent altijd veel observeren, signaleren en rapporteren. Hoe zit dat bij de kleuters? Wij hebben geen kant en klare manier om te toetsen en te weten hoe ze zitten ten opzichte van de leerlijn\leerdoelen. Vanaf groep 3 heb je regelmatig op meerdere gebieden methodegebonden toetsen en weet je om de (ongeveer) zes weken hoe het ervoor staat. Bij de kleuters, is het aan de juf om het te controleren. Dat houdt in: observeren/signaleren in de kleine kringen, kijken hoe de werkjes gemaakt worden en hoe ze zich gedragen op de vrije momenten (spelen). Dan maak ik zelf een overzicht die ik gebruik om elke kleuter te toetsen. Even snel achter elkaar wat leerdoelen controleren. Denk aan rijmen, hakken/plakken van woorden, tellen (voor- en achteruit), cijfer- en letterkennis, kleuren, vormen, etc. Vanuit al deze verzamelde kennis, geeft de juf passende beoordelingen. Uiteraard MET foutloos en accuraat commentaar per onderdeel.

Rapport gesprekken

Dan heb je uiteraard de daarop volgende 10 minuten gesprekken. Je gooit het systeem open waarin de ouders zich kunnen inschrijven en wacht af. Schrijft iedereen zich na vier herinnering mails in? Hoeveel ouders heb je op een dag, heb ik gaten in mijn rooster, kan iedereen op de beschikbare tijden en had ik deze ouders niet uit moeten nodigen voor een apart gesprek? Van te voren maak ik een lijst met dingen die ik wil bespreken per kind. Bij het ene kind staan er twee zinnen en bij de ander tien zinnen. Ook print ik voor mezelf alle rapporten nog eens uit, zodat ik alles bij de hand heb. Deze gesprekken kosten veel tijd, maar het is altijd leuk om ouders te horen over hun kind thuis en aan ouders te vertellen wat hun kind zoal in de klas doet. Aangezien er genoeg kleuters zijn die thuis niets vertellen en het graaaaaag van de juf horen.

Administratieve rompslomp

Aan het einde van het schooljaar zijn er een aantal dingen die op orde moeten zijn, voordat het nieuwe schooljaar van start kan zijn. Wat dacht je van zeven groepsplannen, evalueren, aanpassen en klaar zetten voor volgend schooljaar. Dan de overdrachtsformulieren invullen en alle gesprekken die je heb gevoerd invoeren in het leerlingvolgsysteem. Typ. Typ. Typ.

Naschoolse activiteiten

Dit is ook de periode van de ‘feestjes’ en ‘borrels’. Je kan denken, wat leuk! Alleen, de meeste dingen zijn met mate leuk. De laatste week zijn er vier dagen naschoolse activiteiten. Afscheid van groep 8 op de dinsdagavond, woensdagmiddag de afscheidslunch van groep 2, donderdagavond het zomerfeest op school en vrijdagmiddag een afscheid van kinderen die gaan verhuizen. Is dit een straf? Nee, want die blije koppies zien is heel veel waard. Alleen dat zijn dan wel werkdagen van zo een 12 uur en ik zou het wel fijn vinden om ergens die week nog thuis te zijn.

Tot slot

Mijn agenda staat oprecht tot en met de laatste schooldag vol. Elke dag heb ik na schooltijd, gesprekken met huidige ouders, nieuwe ouders en collega’s. Is het een straf? Nee, maar wel intensief, want ik moet ook nog tussendoor gewoon de lesdagen voorbereiden. Alleen, met dit mooie weer, ben ik mij ook heel erg van bewust dat ik met die kleuters heerlijk buiten kan spelen. Het hoort bij het leven van een juf, die eindejaar stress, maar daarna heb ik wel vijf weken rust. Dan kan ik gaan genieten van weer een geslaagd schooljaar, van de prachtige resultaten die we hebben behaald met elkaar. Nog twee weken veel typen, heel wat pleisters plakken, vermoeide kleuters troosten en lachen met de kids.

Het einde van mijn eerste schooljaar als echte juf is in zicht. Weet je wat het erge is? Het voelt alsof ik het al jaren doe en kan niet wachten om meer ervaring op te doen.

p.s. Wat vinden jullie van de mooiste vis van de zee?

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.