Mijn waarheid over 13 Reasons Why

Let op, deze blogpost bevat spoilers

Toen deze serie op Netflix kwam, was er nogal ophef over. Er was nogal ophef over, omdat het over heftige onderwerpen gaat onder tieners. Op social media werd er duidelijk gemaakt dat deze serie gebingewatched werd. Ik ben dan zo een type die niet mee wil doen aan de hype en besloot niet aan de serie te beginnen. Toch ben ik deze vakantie overstag gegaan. Ik verveelde me te pletter, ik was door bijna al mijn series heen en 13 Reasons Why bleef maar aangeraden worden door Netflix. Goed, klik, klik, klik, daar gingen we.

Goed, eerlijk? Ik was meteen geïntrigeerd, wat was ik boos op mezelf. Alleen ik kan me heel goed voorstellen waarom deze serie zo massaal is opgepakt. Je weet direct dat een meisje, Hannah Baker, op High School zelfmoord heeft gepleegd en een afscheidsbrief heeft achter gelaten in de vorm van tapes (cassettes). Ook kom je er snel achter dat het 13 tapes zijn, dertien redenen waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Goed, geen enkel mens die deze serie start, stopt met kijken. Waarom? Je aangeboren nieuwsgierigheid wil al die dertien redenen weten, je moet gewoon weten waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Is het belangrijk voor je eigen leven? Nee, maar ze weten je in de eerste aflevering verdomd goed nieuwsgierig te maken.

Is het de ophef waard? Was het de ophef waard? Het onderwerp zelfmoord is heftig en nog altijd een taboe. Dus het is een nieuw onderwerp waar nog geen (zo ver ik weet) serie over is gemaakt. Google maar eens, serie over zelfmoord. Het enige dat omhoog komt is 13 Reasons Why en de ophef. De media was met name bang dat er jongeren waren die dit na gingen doen. Dat het jongeren op ideeën bracht of over de streep zouden helpen. Persoonlijk vind ik, is iemand het van plan, dan houdt niemand het tegen. Al moet ik wel zeggen dat de serie mij daaraan heeft laten twijfelen. Hannah deed namelijk alles om nog een levenslijn te zoeken, met name een vriend of vriendin. Wel geloof ik dat de tweede boodschap die de serie geeft, door middel van Clay, nog krachtiger is. Wees in godsnaam eens aardig voor elkaar. Hannah werd door 12 mensen omringt, Justin, Jessica, Alex, Tyler, Courtney, Marcus, Zack, Ryan, Sheri, Clay, Bryce en Mr. Porter. Elk persoon deed iets, of meerdere dingen dat Hannah super kwetste. In mijn geloof kan je als mens deze dingen op zichzelf staand wel aan, maar alles achter en bovenop elkaar inderdaad niet. Het geeft aan wat één actie van één persoon kan betekenen voor iemands leven, hoe het iemands leven onbedoeld kan beïnvloeden en achtervolgen.

Vond ik het heftig? Ja. Met name de beelden van de verkrachting van Jessica en Hannah. Als vrouw vind ik dat echt afschuwelijk om te zien, omdat ik dan bijna de onmacht van zo iemand voel. De scenes dat Hannah daadwerkelijk in het bad ligt met doorgesneden polsen is ook echt confronterend. Mijn hemel, het is een serie, maar het zet je wel aan het denken. Wees je bewust wat voor invloed jouw gedrag op een ander kan hebben, handel bewust en misschien eens wat vriendelijker. Wie weet voorkomen we dan heel wat incidenten.

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.