Ben ik groen?

Nee, bij lange na niet. Al doe ik wel steeds meer (on)bewust mijn best om duurzamer te zijn. Het wordt namelijk wel tijd dat er over na gedacht gaat worden, want we kunnen best kleine dingen doen om te helpen. Goed, ik ga nu niet vertellen dat je veganistisch moet worden, echt niet. Maar ik ga je wel dingen vertellen die ik wel of niet doe dat duurzamer kan zijn dan je denkt!

  • Investeer in kleding en koop bewust. Voorheen was ik iemand die kwantiteit boven kwaliteit verkoos. Toen ik beter ging verdienen, ging dat natuurlijk makkelijker. Ook werd ik mij ervan bewust dat de kleding waar ik in investeerde, veel langer mee gingen. De kwaliteit is gewoon beter en het zit mij ook veel mooier. Ik hoef niet meer 10 shirts die ik na drie keer dragen weg moet gooien en weer nieuwe moet kopen. Tip> Vraag jezelf af: heb je het kledingstuk echt nodig? Heb ik liever één mooi stuk kleding of vier stuks dat net niet goed zit? Het is denk ik niet slecht om bewuster te gaan winkelen.
  • Je gaat vast eens per seizoen je kast door om op te ruimen. Je beslist dan wat je niet meer wil en gooit het weg (?). Ik niet! Ik geef het weg aan iemand die het nog daadwerkelijk draagt na mij of ik breng het naar de tweedehandswinkel/een goed doel. De containers die in elk dorp staan zijn ook perfect. Het kost weinig moeite en het komt (als het goed is) bij een goed doel terecht. Tip > Gooi goede kleding nooit weg, maar zorg dat het wordt hergebruikt. 
  • Dan ga ik jullie het volgende vertellen, ik ga elke vijf weken ongeveer naar de harssalon. Dat betekend dat ik mij zo vijf weken lang op meerdere plekken niet hoef te scheren. Het geld dat ik uit zou geven aan mesjes en schuim, ‘spaar’ ik op en geef ik uit in de harssalon. Is duurder? Ja, want een brazillian kost 35 euro, maar ik ondervind echt alleen maar voordelen. Willen jullie meer informatie over harsen en mijn ervaring met harsen horen? Geef maar door! SUPER TIP > Probeer eens harsen, bijna drie weken glad is hemels. 
  • Gebruik na het wc-bezoek eens dat kleine knopje om te spoelen in plaats van het grote knopje. De grote knop gebruik je na de grote boodschap, hiermee spoel je 6 liter ‘schoon’ water door. De kleine knop gebruik je na de kleine boodschap, hiermee spoel je 3 liter ‘schoon’ water door. Een kleine handeling, maar een grote invloed. Het gebruik van de kleine knop scheelt 3 liter per keer. Tip > Gebruik vaker de kleine spoelknop met het doorspoelen. 
  • Op de middelbare school vond ik geplet brood al afschuwelijk, dus ik was de kneus die een broodtrommel had. Mij maakte het niet uit, want mijn eten zag er na 3 uur in de tas nog steeds uit als brood. Het scheelt ook heel veel plastic, dus vuil! Zo gebruik ik ook op mijn werk een beker om mijn drinken in te doen en gebruik geen pakjes/flesjes. In mijn ogen makkelijker en goedkoper. Tip > Gebruik een toffe broodtrommel en beker, lekker old school. 

Verder zal ik jullie niet gaan vervelen met al die standaard kreten die je op internet leest. Je afval scheiden, kraan uit onder tandenpoetsen, vegetarisch of veganist worden, nopes. In mijn ogen staan hierboven tips die niet heel moeilijk zijn, want zelfs ik doe het.

Let’s start saving the planet! Ghehe.

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.