Een half jaar afgestudeerd, wat nu?

Er is een leven na school

Afgelopen juni ben ik afgestudeerd. Het was voor mij natuurlijk anders dan anders, omdat ik er zeven jaar over heb gedaan. Shit happens. Ik had natuurlijk al de mazzel dat ik op een school aan het werk was. Ook had ik de mazzel dat er voor mij plaats was in de formatie. Tot nu toe heb ik niet minder dan vier dagen per week gewerkt, dit blijft het gehele schooljaar zo en het ziet er naar uit dat ik nu al mijn eigen klas krijg. Niet zo maar een eigen klas, nog een kleutergroep ook!

Hoofdthema: school

Vanaf je vierde jaar bestaat het grootste deel van je leven maar uit één ding, school. Op die leeftijd is het nog niet zo belangrijk dat ook je leven na school er omheen draait. Het begint op de Middelbare School. Huiswerk gaat een grote rol spelen, je moet werkstukken maken, leren voor toetsen en nog veel meer. De druk om te presteren is hoog. Alles draait om school, je bent op school en na school ben je met school bezig. Dan begint de volgende fase, Hoger Onderwijs. Je moet gaan kiezen wat je voor de rest van je leven wil gaan doen en wat je wil gaan leren. Wat is je main goal al die tijd? Je moet je deadlines halen en slagen. Voor mij is dit bijna zeven jaar lang het geval geweest. Mijn doel was slagen voor mijn diploma, slagen voor mijn PABO diploma.

Hoofdthema: werk zoeken

Heel veel mensen roepen, na het afstuderen begint het pas. Dan begint de zoektocht naar een baan en dan ook nog eens een baan waar je het naar je zin heb. Alleen, niet voor mij. Ik was dus voor mijn afstuderen al aan het werk op een school. Officieel was ik onderwijsassistente, maar ik functioneerde als leerkracht. Toen de formatie werd gevormd, werd al snel duidelijk dat er ook voor mij een plek was. Op dit moment ziet het er zelfs naar uit dat er volgend jaar ook weer een plek binnen de formatie krijg. Wat betekend dat voor mij? Dat betekend dat ik niet heb hoeven zoeken naar werk. Ik heb ook niet hoeven zoeken naar werk waar ik het naar mijn zin heb. Ik heb namelijk werk en ik heb het er naar mijn zin.

Rust

Ik had verwacht dat het voorlopig genieten was. Genieten van het feit dat ik één grote druk minder heb. Ik MOET niets meer wanneer ik thuis ben. Het gevoel dat ik constant nog iets af moet maken, is ook weg. Ja, ik ben aan het werk en dan moet ik ook zeker nog taken buiten het lesgeven uitvoeren. Alleen, dat is toch anders. Ik heb niet jaarlijks vier deadlines waar ik mij aan moet houden en ik word er ook zeker niet op afgerekend. Het genieten heb ik voor mijn gevoel niet eens kunnen doen. Ik had wel de gelegenheid, maar ik denk dat het anders was. Het was anders, omdat ik al aan het werk was en er weinig veranderde.

En nu?

Het is soms wel eng, want ik zit dan mijn mijn auto naar mijn werk en dan denk ik: ´Ga ik dit de rest van mijn leven bijna elke dag doen?´Mijn werk is gelukkig afwisselend, ik werk met kinderen en daarom is mijn week niet elke week hetzelfde. Maar toch, is dit het? Is dit wat ik de rest van mijn leven ga doen? Kinderen iets leren, zorgen dat ze aan de einde van de dag nog leven en lessen voorbereiden? Is dit het? Volgens mij mis ik iets. Ik mis die idiote druk. Ik mis die druk om mezelf te ontwikkelen en nieuwe avonturen aan te gaan. Natuurlijk, het liefste stap ik morgen in het vliegtuig en kom ik de komende vijf jaar niet meer terug. Ik bedoel, dat is anders en uitdagend toch? Natuurlijk wel samen met iemand, zou ik wel fijn vinden. Maar hey, daar is geld voor nodig, dus dat gaat hem voorlopig ook niet worden. Is deze onrust gewoon? Ben ik nu gewoon aan het zeuren? Hebben jullie enig idee waar ik eigenlijk naar zoek?

2 Comments

  1. Avatar
    • Rosemarie

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.