Gevecht tegen de herfst

… elk jaar weer

Hopelijk is dit niet zo een cliché blogpost, want ik ga nu niet aan je vertellen dat ik de kou afschuwelijk vind. Of dat ik de regen afschuwelijk vind. Volgens mij gelden deze twee dingen namelijk voor iedereen. Althans, bijna iedereen. Er bestaan zeker mensen die genieten van de kou en met de schaatsen in de hand staan te wachten op de winter.

De r in de maand…

Dit is een zin die ik vaak van mijn moeder heb gehoord: ‘Ja hoor, de r zit weer in de maand.’ Als kind wist ik ontzettend lang niet waar dat nou op sloeg. Let op! Augustus (geen r in de maand), septembeR, oktobeR, novembeR, decembeR, januaRi, etc. Ik denk dat jullie mijn punt nu wel snappen toch? Veelal vind er in september een weer omslag plaats. De dagen worden korter en de zon verliest balbezit. Zodra september begint, begint mijn gevecht.

Naar de drogist

Er zijn een aantal dingen die ik in de maand september standaard moet kopen, elk jaar weer. Neusspray, zakdoeken, koortslipcrème en vitaminepillen. (Veelal ook antibioticacrème, maar die haal ik niet bij de Drogist). Waarom? Ik ben standaard door de eerste temperatuurdaling, verkouden. Met deze verkoudheid komt veelal een koortslip. Na de koortslip krijg ik uitslag dat elke keer terugkomt wanneer ik mij slecht(er) voel. Dit komt veelal gepaard met een nog ergere verkoudheid en soms zelfs heel even koorts. Waarom? Weet ik veel. Volgens mij is mijn lijf dan gewoon hevig aan het protesteren tegen de herfst. Mijn lijf moet dan even door middel van kwaaltjes laten weten dat het niet eens is met de herfst. Alsof ik invloed heb op het weer…

Wat doe ik?

Dus wat kan jij doen als jouw lijf protesteert tegen de herfst? Echt waar, die vitaminepillen werken als een tiet. Ik heb vorig jaar voor het eerst de vitaminepillen van Davitamon voor een goede weerstand gebruikt. Deze heb ik volledig opgemaakt. Dit jaar heb ik ze weer gekocht, omdat ik me kan heugen dat ik vorig jaar nauwelijks verkouden of ziek ben geweest. Ik neem er één per dag.
Ik was op mijn werk zoveel mogelijk mijn handen. Uiteraard doe ik dit voor het eten en na wc-bezoek, maar ook gewoon tussendoor. Eigenlijk, met name bij de kleuters, probeer ik dit elk uur te doen. Misschien klinkt het ontzettend smetvrees, maar ik hou er wel ontzettend veel bacteriën bij mij vandaan. Geloof het of niet, die kinderen zijn echt bacterie fabrieken.
Dikke tip. Het is ook belangrijk om het niet koud te krijgen! In de herfst is het echt belangrijk om laagjes aan te hebben. Beter iets uit doen, dan een laagje meer aan willen die je niet mee heb.

Vertel eens wat meer over die uitslag

Oké, oké, want ik ben denk ik niet de enige die hiermee heeft geworsteld. Als kind had ik al vaak last van mijn huid. Met name in de herfst en winter (bij verlaagde weerstand) kreeg ik uitslag of een koortslip. Als basisschoolkind had ik met name koortslippen, maar dan wel van die fucking grote. Afschuwelijk! Vooral dan die heerlijk oordelende kinderen die je meteen aankijken alsof je een vleesetende ziekte bij je draagt. Je kan nu denken, ouders van Roos, waarom zoveel koortslippen? Ik was (ben) een hele lastige groente en fruit eter. Het was elke avond een strijd dat ik mijn warme eten (aardappelen en groente) op at. Al snel kreeg ik vitaminepillen, maar die vangen niet elke klap op.

Het gaat vanzelf wel weg…

Buiten de koortslippen om, kreeg ik voor de PABO ineens en mega jeukende plek op de rechterkant van mijn gezicht. Deze begon bij mijn mondhoek en eindigde aan de andere kant van mijn wang. (Ik denk zo een 7 cm bij 2cm). s’ Avonds (ik weet het nog als gisteren) jeukte mijn huid op die plek echt ONTZETTEND, maar er was niets te zien. De volgende dag was er op die plek uitslag ontstaan dat leek op krentenbaard, maar was het niet. Okay, die kleinere plekjes kreeg ik wel weg met die koortslippencrème, maar dit was wel heel heftig. Mijn huisarts tilde er niet zo zwaar aan en zei dat ik zinkzalf moest smeren, want dan droogde het snel uit. Ehm, okay. Ik ben er niet mee gaan werken (bij de bakker), wegens hygiene. Godzijdank, want op straat werd ik al aangestaard.

ALARM

Een jaar later kreeg ik het weer, even wat kleiner, maar mensen wat een jeuk weer. Ik had een nieuwe huisarts en besloot hem er een keer naar te laten kijken. Ik quote: ‘DE VOLGENDE KEER METEEN KOMEN VOOR ANTI-BIOTICA, WANT ALS HET OP JE OOG SLAAT KAN JE BLIND WORDEN.’ Wait, what? Het was toch niet zo ernstig?! Nou wel dus, mijn nieuwe huisarts kon het dus wel een naam geven. Als het goed is heeft iedereen een keer de waterpokken gehad als kind. Deze bacterie gaat nooit helemaal uit je lijf, maar nestelt zich ergens in je lijf om een antistof aan te maken. Deze bacterie kan dus, wanneer je een flink verlaagde weerstand heb, weer tevoorschijn komen in de vorm van uitslag. Ik heb het ongeluk dat deze bacterie in een zenuwbaan in mijn gezicht is gaan zitten. Wat. Een. Feest.

Dus, vitaminepillen eten voor het leven, handen wassen voor het leven en gezond eten voor het leven! Ik? Ik bel ook maar even de huisarts voor een ati-bioticacrème. Leuk joh, herfst.

Leave a Comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.