Moleskine

De moeite waard

Moleskine is een merk dat je eigenlijk wel regelmatig in de winkels tegenkomt. Het is vooral te vinden in de boekhandels en Bruna’s. Zo zijn er ook vele webshops die Moleskine aanbieden. Ze hebben zelf ook een site, maar daar heb ik nog nooit een artikel op besteld. Wel heeft bol.com en fonq.nl ook een mooi aanbod van Moleskine.

Wat is Moleskine?

Het is een merk dat veelal kantoorartikelen maakt en verkoopt. Ze staan vooral bekend om hun agenda’s en notitieboeken. Bijna elke boekenwinkel heeft een hoek met een molen staan waar Moleskine in verkocht wordt. Eigenlijk is Moleskine de erfgenaam van de kleine zwarte notitieboekjes die op zakformaat werden gekocht rond 1980. De fabriek die deze boekjes maakte ging failliet en de boekjes waren niet meer verkrijgbaar. Door dit faillissement verdwenen de kleine zwarte notitieboekjes van het straatbeeld. Alleen in 1997 besloot een Milanese uitgever weer verder te gaan met deze notitieboekjes onder de naam Moleskine. Dit kwam door de schrijver Bruce Chatwin die deze notitieboekjes in zijn boeken beschrijft, omdat hij ze met veel plezier gebruikt tijden zijn reizen. Sindsdien hebben ze niet stil gezeten en zijn ze blijven ontwikkelen. Er bestaat nu zelfs een app van Moleskine.

Waarom Moleskine?

Voor mij begon dit met mijn film obsessie. Wanneer ik een film helemaal te gek vindt, wil ik er van alles van hebben. Denk niet dat mijn hele kamer vol hangt met poster en vol staat met poppetjes. Nee, echt niet. Alleen mijn gebruik van notitieboeken ligt hoog. Waarom? Ik schrijf nogal veel op. Ik hou dus een dagboek bij. Mijn dagboek is voor mij redelijk belangrijk en daarom mag het boekje best speciaal zijn. Moleskine is dus makkelijk te vinden via bol.com. Daar kocht ik dan ook mijn eerste Moleskine. Een limited edition! Al mijn Moleskine boeken zijn eigenlijk wel limited edition, omdat ze vast zitten aan een film die dan uit is gekomen. Zo hebben/hadden ze ook een collectie met als thema The Hobbit. Mijn eerste exemplaar was een zwarte cover, met een bergen reliëf en een rood glimmende Smaug. De binnenkant heeft prachtige pentekeningen uit de Hobbit. De limited editions zijn fantastisch en de kwaliteit is ook fijn. Bij mij is er nog geen enkele stuk gegaan. Het papier is prettig om op te schrijven, ze blijven compact door het elastiek, ze hebben een ‘boekenlegger’ en achterin een vakje om eventueel documenten in te stoppen die je wil bewaren.

Mijn collectie limited edition Moleskine

Goed, mijn collectie telt er nu 11 en is nog steeds groeiende. Op dit moment zijn er vier vol en ben ik bezig in nummer vijf. Nummer één is dus die zwarte van the Hobbit. De tweede is van Alice in Wonderland. Deze is wit met rode letters en met het konijn voorop. Deze is moeilijk te vinden op internet. Nummer drie is de dikste van het stel, omdat het om een nog specialere editie ging van the Hobbit. Deze had een doos, is bijna twee keer zo dik en heeft een bruin stoffen buitenkant waar tekst op staat.
Nummer vier die al gevuld is, is van Le Petit Prince. Een vrij recente uitgaven, maar waar nog nauwelijks iets van te koop is. Mijn variant kan ik al niet meer vinden op internet! Degene waar ik nu in bezig ben, nummer vijf, is nog verkrijgbaar in verschillende Bijenkorf filialen en nog wel wat webshops. Deze is van Game of Thrones en is zwart met een witte wolf op de voorkant. Deze variant vertegenwoordigd natuurlijk de familie Stark. Deze heb ik ook nog; Batman, Harry Potter, Thor, Mickey Mouse, Star Wars en Toy Story.

Kopen of niet kopen?

Van Moleskine krijg ik af en toe emails over aanbiedingen en nieuwe collecties. Door deze emails ben ik op de hoogte van wat er komt en soms kom ik het spontaan tegen in de Bijenkorf, want zij hebben veelal wel de limited edtions. Eigenlijk probeer ik van elke collectie die ik echt fantastisch vindt, één variant te kopen/bestellen. Makkelijk? Nee, want bij Toy Story en Harry Potter (ongeveer de meest recente voor mij) duurde het ongeveer een uur voordat ik besloot welke ik wilde hebben. Welke variant koop ik? Degene die gelinieerd zijn (ruled) en groot zijn (large). Je heb namelijk ook witte pagina’s (plane) en zak-formaat (pocket). Let hierbij goed op met bestellen, want ik ben ook eens bijna de mist in gegaan.

Heb ik een nieuwe op het oog? Zeker, ik moet nu alleen nog kiezen.

Peter Pan collectie, awesome.

 

Leave a Comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.