Boeken gelezen in de vakantie

Deze blogpost kan spoilers bevatten

Het zal nog niet bekend zijn wat ik lees of dat ik überhaupt lees. Vooral in de tijden zonder Netflix en in de tijden van meer rust, vond ik het heerlijk om voor het slapen gaan even rustig een aantal bladzijden te lezen. Het liefste lees ik echt goede fantasy. Dan kan ik In de Ban van de Ring noemen, de Wetten van Magie, de serie het Lied van IJs en Vuur en dergelijke. Met deze series ben ik wel even bezig geweest, want de Wetten van Magie bestaan uit zo een 11 boeken, dikke boeken. Toch ben ik ook en sucker voor Young Adult en soms zelfs nog kinderboeken voor de wat oudere kinderen (13+). Wat lees ik dan? De Grijze Jager serie, de Hongerspelen, Harry Potter, Twilight (don’t judge), de Kronieken van de Onderwereld en de Selectie serie (don’t judge). Het verschilt natuurlijk enorm, het lezen van een boek uit de Lied van Ijs en Vuur serie of uit de Twiligt serie. Toch kan ik van beide genieten. Het leek mij wel leuk om af en toe wat te posten over wat ik heb gelezen en wat ik er van vond. Ik moet wel bekennen, als ik de moeite neem om het te lezen en niet afhaak, vind ik het minimaal een oké boek. Bij een slecht boek haak ik namelijk slecht af. Ik betrap mezelf er wel op dat ik vaker door moet zetten en niet na vijf bladzijden af moet haken. Als lezer moet je toch wennen aan de schrijfstijl.

Touching Juliette-triologie

Dit is dus niet één van die hoogstandjes, maar een young adult serie waar ik best van heb genoten. Het is officieel een triologie (dus drie boeken) die geschreven zijn uit het perspectief van Juliette. Er zijn nog twee boeken, eentje is geschreven uit het perspectief van Adam en de andere uit het perspectief van minder bladzijden. Ik heb ze niet secuur gelezen, althans die van Adam niet, omdat zijn personage mij niet zo boeide. Warner daarentegen boeide mij wel ontzettend, omdat hij nogal mysterieus wordt beschreven. Even op de goede volgorde:

  1. Vrees Me (2011)
    1.5 Verwoest Me (2012)
  2. Breek Me (2013)
    2.5 Versplinter Me (2013)
  3. Vertrouw Me (2014)

De boeken zijn allemaal geschreven door Tahereh Mafi. Oorspronkelijk is ze Iraanse (dochter van emigranten), maar is geboren in Amerika, dus de boeken zijn geschreven in het Engels. Buiten deze serie om heeft ze in 2016 Verdermeer gepubliceerd. Deze staat nog niet op Bliyoo, dus heb ik nog niet gelezen. Volgens internet is het ook niet zo een succes als de serie over Juliette, kinderachtig. Goed, maar nu over de Touching Juliette serie.

Het klinkt wat vunzig als je de boeken niet kent, kom ik nu achter, maar als je door het eerste hoofdstuk heen bent snap je waarom de serie zo heet. De serie gaat met name over de 17 jarige Juliette die in een toekomst leeft die op de rand van de afgrond leeft. In die toekomst is het Herstel aan de macht, maar daar blijkt van alles mis mee te zijn (liquidaties, burgers voorliegen, oneerlijke lonen, etc.) Ondergrond is er Omega Pint waar mensen met een ‘gave’ en een aantal zonder gave, zich proberen te verzetten tegen het Herstel. Juliette is in het begin van de serie in een inrichting en vind zichzelf een monter, omdat ze onbedoeld mensen heel veel pijn kan doen of zelfs kan doden door aanraking. Door een leugen krijgt ze voor het eerst sinds ze vast zit een celgenoot en uiteindelijk wordt ze uit de inrichting ‘bevrijdt’ door het Herstel (door Warner) en komt ze bij de 19 jarige Warner (leider van Sector 45) terecht. Die is geobsedeerd door haar, maar Juliette wil niets van hem weten en wil niets liever ontsnappen met soldaat Adam (19 jaar) om samen een nieuw leven op te bouwen. Na deze ontsnapping komen ze terecht bij Omega Point en nemen ze deel aan het verzet. Warner is Juliette nog lang niet vergeten, wil haar kosten wat kost terug en Juliette schrikt van de band die ze met Warner blijkt te hebben.

De boeken zitten vol met tienerspanningen, tienerdrama’s, gevechten en strijd voor een beter/anders leven. Het klikt als een typisch young adult boek, maar buiten de nodige romances om, is het een sterk verhaal. Het is op een experimentele manier geschreven, want ze gebruikt veel doorgehaald zinnen om onuitgesproken gedachten toch aan de lezer te vertellen.

Soft covers kosten tussen de 10 en 15 euro bij bol.com.

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.