Houdbaarheid cosmetica voor dummies

Of is de houdbaarheid van cosmetica een ingetrapte deur?

Er komt nu voor een make-up liefhebber denk ik best wel een bekentenis. Ik weet pas sinds een klein half jaar dat er werk wordt gemaakt van houdbaarheidsdatum op cosmetica. Ik was naar een declutter video aan het kijken waarin de vlogster alles ouders dan … direct, zonder pardon in de prullenbak gooide. Schokkend om te zien, want er zaten producten tussen die misschien een jaar geleden pas waren gelanceerd. Daarna ging ik er wel over nadenken. Het is logisch dat er zo een datum op staat, want het komt in direct contact met je huid en ook met hele gevoelige huid (denk aan je ogen). Ook moet je toegeven dat onze huid niet altijd brandschoon is. Dat betekend dat er zeker bacteriën van je huid naar je make-up product gaat en wie weet wat die bacteriën daar gaan bekokstoven. Ben je nieuw in de make-up wereld? Dan deel ik je graag wat opgedane kennis. Of wil je er gewoon wat meer over weten? Mag je uiteraard ook doorlezen.

Waarom een houdbaarheid voor cosmetica?

Het heeft onder andere te maken met het bederven van de ingrediënten van het producten en het afnemen van de werkbaarheid. Denk hierbij aan zonnebrand. Blijkbaar ‘bederven’ een aantal ingrediënten na een bepaalde tijd, waardoor de factor niet meer werkt. Het is daarom wel logisch, want veel natuurlijke producten bederft ook en deze natuurlijke producten (yoghurt bv.) worden in cosmetica verwerkt. Dus deze kunnen dan natuurlijk ook bederven.
Dan kan je het ook nog bekijken (zoals eerder genoemd) vanuit een hygiënisch oogpunt bekijken. Zon-producten, huidverzorging, make-up en bijvoorbeeld haarverzorging komen allemaal in contact met je huid. Je huid is nooit volledig schoon (bacterie vrij). Deze bacteriën komen dan op je make-up product en gaan een feestje vieren. Je weet dan nooit wat deze bacteriën op dat feestje doen en je komt er pas achter als je een enorm jeukend, oog heb.

Waar kan ik de houdbaarheidsdatum vinden?

Officieel hoort het op elk cosmetica product te staan. Je herkent het aan het symbool dat lijkt op een moisturizer potje met een open deksel waar een getal in staat. Soms staat er zelfs een ‘m’ achter staat, dat staat voor maanden. Wanneer het niet op het product zelf staat, is de kans heel erg groot dat het op de verpakking staat van het product. Bij het kopen van het product moet worden vermeld hoe lang het product houdbaarheid is na productie of openen. Bij medicatie staat er altijd een icoon van een zandloper op, omdat het medicijn veelal voor een bepaalde datum gebruikt moet zijn. Kijk goed op de onderkanten van cosmetica producten als je het niet kan vinden of bij de tekst met ingrediënten. Kan je het echt niet vinden, dan moet het product langer dan 30 maanden houdbaar zijn. Vertrouw je het niet? Dan kan je d.m.v. een productnummer deze informatie op internet zoeken. Er zijn hier meerdere sites voor.

 

Wat is dan de houdbaarheidsdatum van cosmetica?

Op dit moment ga ik niet zo een lijstje opnoemen die je overal op internet kan vinden. Dit zijn namelijk gemiddelden en geen wet van meden en perzen. De meeste van jullie kennen die Nakes paletten van Urban Decay toch wel? De Naked Heat heeft een houdbaarheid van 24 maanden. Serieus, ik heb zo een 20 paletten en die zou ik allemaal zo ongeveer twee jaar na het eerste gebruik weg moeten gooien?! Dan heb ik waarschijnlijk nog niet eens een pan gemaakt in één kleur per palette… Dus dat ga ik mooi niet doen. Is dat dan gevaarlijk? Hopelijk niet. Kijk, ik gebruik kwasten die ik regelmatig schoonmaak en reinig elke dag twee keer mijn gezicht. Zodra er iets raars gebeurd met de oogschaduws gaat het palette de deur uit. Gebruik hierbij je ogen en je neus. Veranderd het product zichtbaar en/of het voelt anders? Weg ermee!

 

Conclusie

De houdbaarheidsdatum staat er absoluut met een reden op en er moet zeker rekening mee worden gehouden. Excuse me, maar mijn dure paletten gaan niet na twee jaar de deur uit en ik onderzoek mijn bronzers/highlighters/blushes ook met een vergrootglas. Kijk, ik gooi liever niet zonder reden een 40 euro blush weg. Moet het? Dan moet het. Trouwens, het is niet waar dat duurdere producten langer mee gaan. Mijn the Balm highlighter gaat namelijk net zo lang mee als mijn Essence highlighter, 12 maanden. Hieronder wat producten uit mijn stash met hun houdbaarheid! Oh, hou wel je vloeibare eyeliners en mascara’s in de gaten. Deze gaan gemiddeld 6 maanden mee en die slaan best snel om naar uhl.

 

Leave a Comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.