Lipstick voor dummies

Na foundation voor dummies kan deze niet ontbreken

Ik ben echt dol op lipsticks. Ik durf ook eigenlijk niet te tellen en te vertellen hoeveel lipsticks ik heb. Wel durf ik te vertellen dat ik dol ben op MAC lipsticks. Persoonlijk vind ik deze het prettigst werken en ook het mooiste. Het is zeker niet voor iedereen zijn of haar budget. Er zijn zeker genoeg drogist merken die ook heel erg mooi zijn. Voorheen was ik dol op lipgloss. Mijn eerste drie high end lipglosses heb ik nog steeds. Jammer genoeg draag ik ze niet vaak meer, omdat mijn haar dan aan mijn lippen blijft plakken. Bah, bah, bah.

Nou, lieve meiden en dames. Als eerste is het heel erg belangrijk om te weten wat er goed bij jouw huidskleur en haar staat. In de huls kan het er prachtig uitzien, maar op jouw lippen dan gewoonweg afschuwelijk. (I’ve been there). Meestal kunnen ze je in de winkel daar goed mee helpen. Let er wel op dat de verkoopster inderdaad oprecht zijn en laat je geen kleur aansmeren waar je niet achter staat! Op internet zijn er veel overzichtjes te vinden welke kleuren goed bij welke huidskleur staat en met welke ondertoon. (Een rode lipstick met een bruine ondertoon of een rode lipstick met een blauwe ondertoon. Die ondertoon kan je vergelijken met een mengkleur). Wanneer je de kleur weet, kom je op de ‘finish’ van de lipstick of de formule. In de drogist is er een duidelijke scheiding tussen ‘glimmend’ en ‘mat’. Mat is nu helemaal hip. MAC heeft daarentegen heel veel verschillende soorten en daardoor finish.

Glaze: De meest doorschijnende finish van Mac. Vergelijkbaar met een getinte lippenbalsem.
Lustre: Iets minder doorschijnend dan Glaze. Iets meer pigmentatie.
Frost: Goede dekking, maar met een glimmende, parelachtige finish.
Cremesheen: Heeft het uiterlijk van een lippenbalsem, maar het voelt ook zo aan. Het heeft een semi-gloss finish. Niet volledig dekkend.
Satin: Klassieke finish. Glimt licht.
Amplified: De smeuïge en volledig dekkende variant.
Matte: Volledig matte finish. Droogt de lippen redelijk uit.
Retro matte: Bevat bestanddelen zoals vroeger, ook mat, maar intenser en droogt nog sneller uit.

Dan na de onmogelijke keuze van maar één lipstick, heb je ook een primer nodig (met name voor de felle kleuren) en een lipliner. Voor een felle kleur is het handig als je en lipliner heb die op de kleur lijkt, maar voor de wat minder felle kleuren is een lipliner in de kleur van je eigen lippen ook prima.

Voor het aanbrengen is het goed om te zorgen dat je lippen glad zijn en goed gehydrateerd. Daarna breng je de primer aan en vervolgens het potlood (lipliner). Het potlood zorgt ervoor dat de lipstick niet gaat ‘bloeden’. Met bloeden bedoel ik, buiten je lippenrand lekt. Je kan ervoor kiezen om alleen je lippen te omlijnen met een potlood, maar ook in te kleuren. Door je lippen ook in te kleuren met een potlood, kan de kleur van je lipstick intenser worden en blijft de kleur langer zitten.

Even kijken in mijn stash, heb ik alle varianten? Glaze niet. Lustre wel, wegens limited editions. Frost veel, want ik ben fan van deze finish. Cremesheen, maar eentje en ook wegens limited edition. Van Satin heb ik er een handvol. Amplified komt vooral voor onder mijn limited editions. Matte en Reto Matte heb ik ook zeker. Frost koop ik bewust, net als Satin en Matte. De andere varianten heb ik veelal, omdat ze dus in een limited edition collection zaten.

 Dit zijn de bovengenoemde soorten lipstick op dezelfde volgorde als besproken.
1. Lustre: Pure Vanity (le)
2. Frost: Fresh Moroccan
3. Cremesheen: Brave Red (le)
4. Satin: Cyber
5. Amplified: Dubonnet
6. Matte: Diva
7. Retro Matte: Retro Rouge (le)

Leave a Comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.