Père-Lachaise

De grootste begraafplaats van Parijs

Zoals ik al eerder noemde, was het bezoeken van Père-Lachaise een wens van Jesse. Deze begraafplaats ligt zo in een uithoek van Parijs, dat het de vorige keer voor ons niet haalbaar was om naar die hoek af te reizen. Zo besloten we het bezoek te bewaren voor een volgende keer. Jesse wilde met name het graf van Jim Morrison bezoeken en van Edith Piaf. Bij mij kwam het graf van Oscar Wilde (vierde foto) ook op het lijstje om te bezoeken. Jammer genoeg was ik mijn boekje over Parijs vergeten en zo ook de informatie over de begraafplaats. Jammer genoeg konden wij geen plattegrond bemachtigen bij de ingang waar wij binnen kwamen en kom ik er nu achter dat er meer graven zijn die ik had willen bezoeken.

Het terrein is echt mega. Het terrein is bijna 45 hectare groot. Weet van te voren goed waar je heen wil en bemachtig dus een plattegrond. Het terrein is opgedeeld in divisies. Op borden staat er duidelijk wie waar ligt en aan welke lanen. Vergis je niet in de afstanden tussen graven en de moeite die je moet doen om er soms te komen. Het terrein ligt namelijk op een heuvel, waardoor je regelmatig moet klimmen.

Het is prachtig. Vooral nu was het zo mooi groen. Het is er talrijk aan bomen en zo dus natuur. De lichtval op de graven tussen de bomen door is ontzettend magisch en helpt zeker mee aan de magische sfeer die er hangt. Toch blijf ik het apart vinden dat de graven, de laatste rustplaatsen van mensen, een enorme attractie is voor de levende. Het voelde voor mij bijna respectloos, omdat het als verstoren van de rust van de overledene voelde. Daarentegen zijn de lanen goed te belopen en heb ik er voor gekozen om niet tot nauwelijks tussen de graven te lopen. (Voor Edith Piaf, tweede foto, en Jim Morrison, derde foto, moest ik wel). Als we wilde konden we er nog uren doorheen lopen, maar naar twee uur vonden we het warm genoeg worden. Het is onvoorstelbaar wat een prachtige beeldhouwwerken er staan en immense graftombes voor families. Op dit moment kunnen er mensen nog wel worden ‘bijgezet’ wanneer er een familiegraf is. Alleen wanneer er een graf wordt ‘ontruimt’, als het contract erop zit, kan deze grond weer gekocht worden door nieuwe eigenaren.

Ben je in de buurt? Het is echt de moeite waard.

Leave a Comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.