Tenerife: El Teide

Wanneer je op Tenerife bent is er één beeld wat je, behalve wanneer er bewolking hangt, altijd ziet. Dat is de vulkaan El Teide. Om de vulkaan ligt ook een Nationaal Park. Ben je in Tenerife en wil je een stuk bijzonder landschap zien of fantastische uitzichten? Dan is het bezoekje aan de El Teide zeker een aanrader. Daarbij geef ik ook nog als tip, huur lekker zelf een auto. Die smalle bochtige weggetjes zijn echt niet leuk (lijkt mij) in een mega touring car. Veelal is zelf een auto huren dan mee gaan met een excursie naar de El Teide, goedkoper.

Even vooraf. Lees je goed in wanneer je een stuk sportiever bent dan ons en je de El Teide wil beklimmen of een deel wil beklimmen. Volgens mijn boekje is de route omhoog, vanaf het startpunt waar je met het OV heen kan of met de auto, 5 uur lopen. Het is dus in totaal 10 uur wandelen om weer terug te komen! Je kan er uiteraard ook voor kiezen om gebruik te maken van de kabelbaan. Let er wel goed op dat er maar twee gondels in gebruik zijn, dus de wachttijden lang kunnen zijn. Let er ook op dat je een vergunning moet hebben om bovenop de El Teide te mogen lopen (langs de krater), want er mogen maar 200 mensen tegelijk op de top zijn. Vraag deze vergunning op tijd aan wegens drukte!

Met de Volkswagen Polo naar de El Teide

De eerste dag dat wij de auto hadden gehuurd (zaterdag) wilde we meteen omhoog. Vanuit Puerto de la Cruz wordt de weg naar de El Teide al duidelijk aangegeven. Aan het begin, dus vanuit Puerto de la Cruz, kom je eerst de plaats La Orotava nog tegen. Wij wilde er wegens de tijdsdruk niet stoppen. Toch heb ik op vele sites gelezen en in meerdere boekjes, dat La Orotava de moeite waard is om te bezoeken. Het is een oude stad, een statige stad en met veel bezienswaardigheden. Hier vestigde zich na de veroveringen namelijk veel groot grondbezitters en lieten er gigantische huizen bouwen. Deze zijn nog steeds met de vele pleinen te bewonderen.
Maar, wij reden dus door. Na deze stad kom je alleen nog maar groepjes met huizen tegen en af en toe een mini dorp. De weg gaat al heel erg snel steil omhoog en krijgt veel haarspeldbochten. Gelukkig blijft het nog wel een tijdje een tweebaansweg. Eerst na een redelijk bebost gebied en een aantal uitzichtpunten over Puerto de La Cruz (eerste foto), klim je ontzettend snel en wordt de weg smal. In de bochten kan je elkaar niet passeren, dus wees op je hoede! Ineens zit je ook boven de boomgrens en is het landschap in één klap anders. Wij vergeleken het bijna met een maandlandschap op de canyons in Amerika. Aan de ‘voet’ van de El Teide kom je bij een soort vlakte waar je verschillende rotsformaties ziet van verschillende soorten steen (tweede foto). Soms zie je ook nog hoe een lavastroom heeft gelopen. Dit was de tweede keer dat we stopte goed te zien. Na dit punt kwam de mogelijkheid om met de kabelbaan omhoog te gaan, dit hebben wij niet gedaan. Overal stonden auto’s (parkeren kon eigenlijk niet meer legaal) en wij vonden het mooier om op de vulkaan te kijken dan naar beneden. We zijn nog drie keer gestopt op de zogenaamde vlakte. (Even snel tellen. Eerste stop, boven Puerto de la Cruz, tweede stop maanlandschap, de derde stop was na de kabelbaan, vierde stop bij dat kerkje en vijfde stop, net voor de afslag naar Masca). Ik zal hieronder foto’s plaatsen van de stops die we maakte in de buurt van de kabelbaan en op die ‘vlakte’.

 

Naar Masca

Het is natuurlijk fantastisch dat je nu gewoon binnen je bundel kan roamen in het buitenland. Toch, wat een verrassing, is het internet niet overal even goed en heeft Google Maps het ontzettend moeilijk. Google Maps heeft het spontaan met name moeilijk bij belangrijke kruispunten of afslagen. Wij hebben gewoon ervaren dat Goole Maps op Tenerife niet zo accuraat is als in Nederland, is natuurlijk niet heel erg raar, maar soms wel vervelend als je uit de borden ook niets wijzer wordt. Eerst reden we jammer genoeg verkeerd, maar we hebben nog wel wat mooie foto’s kunnen maken met het uitzicht op Fuerteventura en Gran Canaria. Jesse heeft voor de vakantie uitgebreid onderzoek gedaan naar de mooiste plekjes om foto’s te maken. Vele malen kwam hij uit op de Mascakloof. Dus, door naar de Mascakloof. Dat hebben we geweten! De wegen waren ontzettend smal, met heel veel haarspeldbochten en constant stijgen of dalen. Met name die afgronden naast de weg van een paar kilometer diep waren een beetje verontrustend. Toch kwamen we aan bij Masca! Maar, parkeren was niet mogelijk. Elke illegale plek stond al vol. Het is trouwens echt een mini mini dorpje waar je heel snel doorheen bent. Waarom heen? De uitzichten zijn fantastisch en de wandeltocht door de kloof schijnt spectaculair te zijn.

Lopend door de Mascakloof

Ja, je kan dus vanuit Masca, de Mascakloof door lopen naar zee. Even ter informatie. Vanuit Masca begint de toch van 5 kilometer (3,5 uur), exclusies terugtocht. Neem genoeg eten en drinken mee, want er is geen horeca onderweg. Ook is het geen tocht voor op slippers of zonder voorbereiding. Je loopt namelijk in totaal 650 m naar beneden over paden met veel losse stenen. Even serieus, onderschat het niet! Dat heb ik namelijk één keer gedaan… Vanaf het strand kan je met een van te voren gereserveerde boot naar Los Gigantes. Deze tocht vergt buiten een goede voorbereiding ook een goede planning. Wees je hiervan bewust.

Via de westkust terug naar Puerto de la Cruz

Op die manier kom je nog veel meer plaatsjes tegen onderweg. Geen enkel plaatsje sprak ons zo erg aan als Icod de los Vinos. Deze stad wordt gepromoot om de zeshonderd jaar oude Drago (boom) die een bast heeft dat lijkt op een oude man. Het is zeker een indrukwekkende boom en het is een goed excuus om door Icod de los Vinos heen te wandelen. Wij waren al snel uit gewandeld, omdat we met een noodgang omhoog wilde naar de Grot van de Wind, Cueva del Viento. Dit is één van de langste vulkanische tunnels van de wereld. Konden we naar binnen? Nee. Je kan er alleen in met een rondleiding die ongeveer 2 uur duurt. Wil je dit doen? Dan moet je echt een week van te voren online reserveren! Anders lukt het niet om binnen je vakantie heen te gaan wanneer je halverwege de week denkt, goh, laat ik eens naar een vulkanische tunnel te gaan. Ondanks mijn voorbereiding heb ik hier jammer genoeg overheen gelezen. Zonder de tunnel is de stad zelf ook zeker de moeite waard! De rest van de route zijn we niet gestopt.

Na een lange dag kwamen we weer aan bij het hotel. Het is echt de moeite waard om op deze manier het eiland te ontdekken. Ik blijf jullie ermee lastigvallen, bereid deze trips wel goed voor, anders zie je zoveel minder.

 

1 Comment

Leave a Comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.