Het leven van een juf #6

Schoolweek 14

Dit is oprecht één van de drukste weken van het schooljaar. Het heeft niets te maken met rapporten of met gesprekken, maar alles wat er gedaan wordt rondom kerst. Hopelijk ben ik met Kerst nog te genieten! Het was een bewogen week en er was veel om over te schrijven.

Maandag

Een gewone dag in groep 6. Althans, mijn laatste gewone dag in groep 6. Vanmorgen bevestigd gekregen dat dit voor mij de laatste week in groep 6 was. Komende vrijdag zal ik voor het laatst in groep 6 zijn. Ik wilde niet wachten met het vertellen aan de kinderen tot vrijdag, dus besloot het vanmorgen al te vertellen. Het was toch vervelender dan ik dacht, want voor mijn gevoel heb ik echt wat met ze opgebouwd. De reactie van de klas was super lief en veel kinderen vinden het erg jammer. Wel vonden de kinderen het fijn voor mij dat ik een eigen klas krijg. Vervolgens gewoon taal gegeven en toen was het al weer kleine pauze.

Deze week moest ik veel gaan voorbereiden voor na de vakantie, wanneer ik mijn eigen kleutergroep heb. Na schooltijd ben ik bij mijn collega gaan zitten. De kleuters die ik krijg heb ik al in groepen verdeeld. Nu moet ik het alleen nog in het rooster passen. Mijn collega maakt geniale roosters, dus die heeft mij geholpen met het aanpassen van haar rooster. We besloten dat het handig is om hetzelfde format te gebruiken.

Planning

Morgen extra werken in groep 6, een paar uurtjes. Dat betekende dat ik in groep 6 ben terwijl we aan het einde van de ochtend nog één keer de kerstvoorstelling doornemen. Voordat de generale repetitie begint ben ik al weer thuis. Thuis ga ik kijken wat voor administratie ik kan doen, zodat ik na de vakantie klaar ben om te starten.

Dinsdag

Vandaag zo een twee uur in groep 6 geweest. Mijn collega had een buitenschoolse afspraak en zo kwam het goed uit dat ik vrij was. Geen bijzonderheden. Wel grappig om te zien hoe flexibel kinderen zijn en dat ze vrij veel accepteren. Ze vonden het allemaal prima en deden net alsof het de normaalste zaak van de wereld was, dat ik op die stoel zat.

Woensdag

Daar keek ik echt niet naar uit. Met alle klassen is er een kerstshow ingestudeerd. Een externe leerkracht kwam om de week oefenen met de klas. Elke klas deed ongeveer drie nummers en het thema was dromen. Vandaag hadden we twee momenten dat we moesten optreden. Van 09.00 uur tot 10.00 uur en van 11.00 uur tot 12.00 uur. Hoe zag de ochtend eruit?

Kerstvoorstelling deel 1

Om half negen verzocht ik de ouders om te helpen met het omkleden van hun kind. Ze moesten namelijk in pyjama. Om 09.40 uur waren de ouders weg en waren mijn kleuters omgekleed. In klas nummer 1 hadden ze allemaal een eigen plek met kleurplaten en hun etui. Ook de spullen die ze nodig hadden voor de rest van het optreden, lag daar verzameld. De kinderen waren keurig aan het kleuren. Om 09.50 uur mochten ze niet meer door de gewone deur naar de wc, want de ouders zaten in de aula. Ze moesten via de buitendeur naar de wc. Om ze in het lokaal tussen hun nummers door stil te houden, had ik een film voor ze uitgezocht. Stel je voor, de kleuters moesten als nummer 3 optreden. Dan zorgde ik dat de kinderen bij het een na laatste nummer de rij maakte waarin ze moesten staan en de aula in moesten lopen. In totaal moest ik dit vier keer in een uur doen. Van 09.00 uur tot 10.00 uur de kinderen vier keer in een rij gedwongen, via de buitendeur kinderen van de wc afgehaald, want die moesten natuurlijk 2 min voordat zij moesten gaan zingen naar de wc. Gelukkig deden ze het heerlijk en vonden de ouders het een succes.

Kerstvoorstelling deel 2

Van 10.00 uur tot 10.15 uur konden de kinderen buitenspelen en ik even thee drinken. Van 10.15 uur tot 10.35 uur hebben we in de klas hapje gegeten. Tussen 10.35 uur en 11.00 uur deelde ik nieuwe kleurplaten uit en konden we weer verder met de film. Van 11.00 uur tot 12.00 uur was een herhaling van het eerste optreden. Behalve dat de muziekleerkracht het laatste nummer van mijn klas oversloeg. Dat was wat minden super verwarrend. Even voor 12.00 uur kwamen alle ouders de klas in en werden de kinderen weer geholpen. Zo waren alle kinderen om 12 uur buiten en was ik helemaal kapot. Het lijkt op een ochtend rustig babysitten, maar dat was het zeker niet.

Donderdag

Dit zou een lange dag worden. Aangezien het kerstdiner weer voor de deur stond. Met drie tassen ben ik ’s ochtends op weg gegaan. De ochtend was redelijk normaal. Ze hebben gewoon nog wat werkjes gedaan en ik heb kleine kringen met de kids gedaan. ’s Middags ben ik wel onder schooltijd al het kerstdiner gaan voorbereiden. Ik wist namelijk dat ik het niet zou redden wanneer ik alles na schooltijd moest doen. Terwijl de kids aan het spelen waren, ben ik met tafels gaan sjouwen en heb ik plastic servies verzameld. Om de laatste dingen goed te kunnen zetten had ik alle kinderen verdeeld over de kleedjes op de grond waar materiaal stond om mee te spelen.

Voorbereiden kerstdiner

Toen de kids om 14.45 uur weg waren kwam mijn klassenmoeder helpen met dekken. Super fijn, want anders had ik het nooit gered. Ook heb ik wat langer kunnen praten met mijn nieuwe collega die op de dinsdag in ‘mijn’ kleutergroep komt te staan. Ben benieuwd wat de samenwerking in het nieuwe jaar gaat brengen. Om 16.00 uur waren we klaar met dekken en toen ben ik mij om gaan kleden. Vanaf 16.45 uur moesten we namelijk klaar staan om het eten aan te nemen en naar de goede klassen te brengen. Ik had de jurk aan die ik op de eerste bruiloft aan had en iet wat hoge hakken. Om het mezelf nog niet moeilijk te maken, liep ik eerst op platte schoenen met het eten heen en weer naar de goede klassen. Dat is bij ons een ontzettend leuk systeem! De vaders die helpen en de collega’s vormen een rij. De eerste in rij neemt het eten aan van een willekeurige ouder en brengt het naar de klas waarvoor het is bestemd. Een makkelijk systeem en ook prettig dat je de ouders buiten houdt. Die mochten de kinderen na het eten in de klas ophalen.

Om 17.15 uur zijn we begonnen met eten en brachten de vaders in smoking het eten rond. Fantastisch. De vaders vonden het super leuk en genoten zichtbaar. De kinderen hadden ook zoveel plezier! Het zijn zeker lange dagen, maar op die momenten wel de moeite waard. Van 19.00 uur tot 20.00 uur hebben we met collega’s gezeten. Om 20.00 uur zijn we de laatste dingen gaan opruimen en om 20.30 uur gingen we naar huis.

Vrijdag

Ook zo een dag die van mij overgeslagen mag worden, alleen je ontkomt er niet aan. Het was een soort van mijn laatste dag in groep 6, omdat ik na de vakantie mijn eigen kleutergroep krijg. De kleutergroep wordt zodanig groot dat een splitsing noodzakelijk werd. Gelukkig kwamen er om 08.30 uur twee moeders helpen in de groep. Zij hebben voor mij al de kerstspullen uit het lokaal gehaald. Om 09.30 uur zijn we met een film begonnen en om 12.00 uur was deze precies afgelopen. Duurde de film zo lang? Nee, tussendoor nog hapje gegeten, verjaardag gevierd en even naar buiten. Ook hadden ‘ze’ ineens bedacht om in de vakantie de vloeren in de was te zetten. Dat betekende, dat alles, maar dan ook alles naar één kant van de klas moest. Gelukkig kon ik dit samen met de kinderen van groep 6 doen. Dan scheelde echt heel veel.

Na schooltijd vond ik het om eerlijk te zijn echt afschuwelijk. We mochten pas naar huis als iedereen en alles klaar was. Prima. Alleen ik had dus echt GEEN idee wat ik nou moest doen en niemand vertelde dan ook WAT ik moest of kon doen. Uiteindelijk ben ik maar in mijn klas gaan doen wat ik al kon doen. Dagritme ophangen, maanden van het jaar ophangen, regels, etc. Om 14.30 uur naar huis, want ik moest naar het theater!

Leave a Comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.